Stanowisko LA w sprawie cmentarza dla zwierząt

12.05.2015

Stowarzyszenie Logiczna Alternatywa w pełni popiera pomysł powstania cmentarza dla zwierząt domowych na terenie Krakowa. Uważamy za niedopuszczalną obecnie panującą sytuację, w której właściciele zwierząt po ich śmierci muszą oddawać zwierzęta do utylizacji, przebywać daleką drogę do najbliższego cmentarza (w całym województwie małopolskim nie ma takiego miejsca) bądź łamać prawo poprzez grzebanie zwierząt w przydomowych ogródkach.

Stowarzyszenie Logiczna Alternatywa podpisuje się pod treścią petycji w tej sprawie skierowanej do Prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego, pod którą zebrano już kilka tysięcy podpisów. Oczekujemy, że władze Krakowa wreszcie znajdą miejsce, gdzie cmentarz mógłby powstać i przekonają do tego pomysłu okolicznych mieszkańców. Mamy nadzieję, że pomysł zostanie też poparty przez krakowskich radnych na najbliższej sesji Rady Miasta Krakowa, a tym samym zakończą się trwające od 2000 roku starania o utworzenie cmentarza.

Członkowie Stowarzyszenia Logiczna Alternatywa liczą na to, że Kraków przestanie wreszcie być niechlubnym wyjątkiem na mapie Polski, a władze miasta z szacunkiem podejdą do osób, które będą chciały godnie pożegnać swoje czworonogi, zamiast traktować je jak odpady komunalne. Mamy także nadzieję, że władze miasta wykażą się niezbędną w tej sprawie aktywnością i przeprowadzą kampanię informacyjną, która rozwieje ewentualne wątpliwości mieszkańców w kwestii powstania cmentarza dla zwierząt.

Pobierz PDF